Elk seizoen genieten van vers,
lekker en gezond.

De missie van Rawijs

  • Duurzaam

    Als biologisch landbouwbedrijf telen we onze groenten en fruit met de grootste zorg voor de bodem en biodiversiteit. We gaan spaarzaam om met grondstoffen, water en elektriciteit. Deelnemers die zelf oogsten: zo beperken we voedselkilometers en verpakking.

    Ook onze algemene werking is duurzaam: via overleg hebben deelnemers inspraak. Rawijs voldoet aan alle vereisten voor een erkende coöperatieve vennootschap en is dat sinds 2022. Deze structuur zorgt voor de continuïteit van Rawijs.

  • Eerlijk

    De deelnemers betalen hun oogstaandeel vóór de start van het seizoen zodat alle kosten - ook de lonen van de boeren - vooraf vergoed zijn. De Rawijs-boeren hebben zo een vast inkomen. Valt de oogst goed mee, dan profiteren de deelnemers daar direct van. Valt er eens iets tegen, dan wordt dat risico ook mee gedragen.

    De financiële en economische structuur is transparant.

    We streven naar een eerlijk loon voor de Rawijs-boeren.

  • Verbindend

    Op Rawijs zijn er ontmoetingsmomenten in de vorm van workshops, samenwerkdagen, oogstfeesten .... Zo ontstaat er een verbondenheid tussen mensen.

    Rawijs verbindt ook mens en natuur. Als deelnemer volg je mee hoe alles groeit en bloeit. Je kan ontspannen tijdens het oogsten en geniet van het seizoensgebonden leven en eten.

  • Inspirerend

    Op Rawijs oogst je nieuwe en vergeten groenten. Via mails, de receptenwebsite en workshops doe je inspiratie op voor in de keuken. Je leert nieuwe groenten kennen of leert nieuwe dingen doen met onze groenten.

  • Bijzonder

    De grote troef van Rawijs zijn onze serres. Daardoor kunnen we van heel vroeg tot heel erg laat in het seizoen een uitzonderlijk rijk en gevarieerd aanbod groenten aanbieden.

Hoe Rawijs ontstaan is…

De azaleateelt kende gouden jaren in de jaren ‘70 in Lochristi. Het lag dan ook voor de hand dat Alex een azalea-kwekerij zou uitbouwen, net als zijn vader, grootvaders en later ook zijn broers. Vanaf 1978 kweekten Linda en Alex Azalea Indica. Bemesten met kunstmest en plagen bestrijden met chemische producten, hoorde daar als vanzelf bij. Dat begon na een tijd te wringen. Linda en Alex werden zich ook steeds meer bewust van het belang van gezonde voeding. Ze gingen op zoek naar alternatieven en kwamen in die zoektocht o.a. het CSA-concept tegen en andere biologische bedrijven. In 2013 gooiden ze het roer om. Ze startten met Rawijs en kozen heel bewust voor de formule van zelfoogst.

Rawijs startte toen met 73 gezinnen. Door de jaren heen groeide dit aantal tot zo’n 165 gezinnen. Alex experimenteerde met elektrische rolstoelen en bouwde ze om. De brander werd de eerste machine, later volgden het wiedbed, de schoffelmachine en de tomatenplukker. Deze kennis werd vlot gedeeld in het CSA-netwerk: op 'knutselweken' leerden ook andere boeren lassen en zulke machines bouwen. Ondertussen werd de bodem steeds beter en het aanbod van Rawijs steeds gevarieerder.

Toen de pensioenleeftijd van Alex en Linda dichterbij kwam, gaven de deelnemers van Rawijs aan dat ze hun zelfoogstboerderij niet wilden zien stoppen. Alex bracht een groepje enthousiaste mensen samen. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van een coöperatieve vennootschap. Die werd in 2021 boven de doopvont gehouden. Meer dan 100 coöperanten brachten een som geld bij elkaar die groot genoeg was om Rawijs financieel sterk te maken.

In 2021 stapten nieuwe boeren in het bedrijf, terwijl Linda (en Alex achter de schermen) ook nog actief bleven. Toen kwamen er weer vernieuwingen: een herinrichting van het veld, kleine aanpassingen in het teeltplan, wat meer tijd en aandacht voor de communicatie.

Maar de ziel van Rawijs blijft bewaard: een gevarieerd aanbod aan bio-groenten telen voor zelfoogst, met de zorg voor een gezonde bodem centraal.

Rawijs in de pers
Rawijs is een CSA-boerderij.

De boeren van Rawijs

  • Douwe

    Met een idealistische en hoopvolle energie werkte Douwe in 2024 zijn studies af als landbouwsocioloog. Met een achtergrond als bio-ingenieur was het de vraag waar hij de problematieken in ons voedselsysteem zou aanpakken. En waar beter dan… op het veld. Met zijn halftijds engagement bij Rawijs wil hij inzetten op lokaal, gezond en duurzaam voedsel en verbinding tussen landbouw, natuur en de eters.

    Naast Rawijs zet Douwe zich nog meer in voor de agro-ecologische beweging met vrijwilligerswerk en een een halftijdse job bij Voedsel Anders. Daarnaast hecht hij veel belang aan het onderhouden van de verbinding met zijn familie en vrienden. Als hij er even tussenuit wilt, springt hij op de fiets of doet hij zijn loopschoenen aan.

  • Sam

    Tijdens de opleiding biowetenschappen (conventionele tuinbouw) raakte Sam steeds meer gefascineerd door alles wat kriebelt, kruipt en vliegt en hoe die beestjes en planten dan allemaal  interageren. Die interesse groeide uit tot een passie voor natuurinclusieve landbouw, met een sterk geloof in een landbouwmodel dat sterk verankerd is in de samenleving. Op Rawijs wil Sam meewerken aan een systeem waarin een polycultuur aan groenten geteeld wordt met een zo laag mogelijke impact op de omgeving.

    Buiten de boerderij trekt hij graag de natuur in voor lange wandelingen en geniet hij van samen muziek te maken. Met een activistische insteek en een hoofd vol dromen hoopt Sam ooit een CSA-boerderij onder elke kerktoren te zien verschijnen.

  • Thomas

    Thomas leerde Rawijs goed kennen tijdens zijn opleiding biologische landbouw bij Landwijzer. Hij zette in 2021 de stap om hier deeltijds boer te worden. Thomas houdt een zicht op het teeltplan en de planning. Hij experimenteert ook graag met nieuwe rassen en speciale groenten. Je ziet hem vaak bij de opkweektafels of bij de fijnere teelten waar hij een zwak voor heeft.

    Zodra het weer het toelaat, gaat Thomas erop uit. Hij houdt ervan om buiten te zijn met zijn vriendin en hun 2 kleine sloebers. Verder kan je hem plezieren met lekker eten en een bezoekje aan een museum of een interessant gebouw - in zijn andere job is hij dan ook architect.

  • Chloé

    Sinds haar verhuis van Brussel naar Gent en haar eerste kennismaking met de buurtmoestuin, begon het bij Chloé te kriebelen: de groene vingers waren niet meer te stoppen. Bij Rawijs vindt ze zingeving en rust, en ze geniet ervan elke dag iets bij te leren. Ze verzorgt de sociale media en een vlot werkende website, en draagt graag bij aan een warme, verbonden community.

    Naast haar werk op de boerderij is Chloé sinds 2017 zelfstandig vroedvrouw aan huis. Met veel zorg en toewijding legt ze mama’s en baby’s in de watten. In haar vrije tijd zorgt ze met veel liefde voor haar kindjes en voor zichzelf met haken, zilversmeden, bosbaden of een goed boek.

  • Elias

    Met volle goesting en heel wat ervaring als seizoensarbeider op diverse bio-boerderijen is Elias vier dagen per week aan het werk op Rawijs. Hij bundelt er zijn kennis en krachten. Steevast in korte broek observeert hij iedere teelt van dichtbij, op zoek naar een interessante connectie in de biodiversiteit. Met een grote vleug humor en jeugdig enthousiasme gaat hij gretig iedere uitdaging aan.

    Vind je hem niet op het veld, dan zit hij waarschijnlijk door een verrekijker te turen naar al wat voorbij vliegt, te werken in zijn eigen voedselbos ‘De Binders’ te Eksaarde of dompelt hij zijn vrouw en kleine spruit onder in een badje van liefde en plezier.