Goede bacteriën

Goede bacteriën

Met je handen in de aarde wroeten is gezond en maakt gelukkig, blijkt uit onderzoek van Bristol University. In de grond zitten namelijk bacteriën die, als ze in contact komen met de huid, de aanmaak van serotonine in je hersenen stimuleren. Diezelfde bacteriën zorgen ook voor een sterk immuunsysteem: daarom is het ook zo belangrijk…

read more

meer dan 40 soorten Tomaten

Afkomstig uit Zuid-Amerika en in de 16de eeuw naar Europa gekomen en we hebben er en heleboel van verschillend in maten en kleuren. Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie, net zoals aardappel, paprika en aubergine, en gedijen best in een serre. Eens geplant groeit de wortel tot meer dan een meter diep en leiden we de…

read more

Info seizoen 2018

Ieder voorjaar is er een info-moment voor gezinnen die willen weten hoe het er aan toe gaat in onze CSA zelfpluktuin Rawijs. Dit jaar is er op zondag 8 april een 2de dag waarop we jullie rondleiden en uitleg verschaffen in de serre en op het veld over het reilen en zeilen. Nadien kan je…

read more

Rolstoel wordt een onkruidbrander

In Rawijs staat respect voor de natuur bovenaan. Dat geldt ook voor de manier waarop we onkruid bestrijden, pesticiden zijn bij ons uit den boze. Tot voor kort werkten we met een bunzenbrander op een karretje. Om een bed van 50 meter te bestrijden, hadden we een half uur nodig.” De opdracht: een rolstoel ombouwen…

read more

Bloemkool en weeuwenteelt

De oogsters hebben al gezien dat er reeds aangeplant is in de serre, 1150 bloemkolen, een weeuwenteelt van de Mechelse vroege bloemkool. 2500 jaar geleden was de bloemkool al bekend in Turkije en Egypte, rond 1500 kwam ze dan naar onze streken. De teelt is arbeidsintensief specialistenwerk en uiteindelijk eten we de bloem, inlandse bloemkool…

read more

Kruidentuin

Juist achter de serre ligt onze kruidentuin. Een verzameling diverse kruiden met een korte uitleg en waarvoor te gebruiken. THIJM: blaadjes en takjes voor vleesgerechten, ovenschotels en marinades. In de keuken en op de barbecue. MAROKKAANSE MUNT: heerlijke muntgeur en –smaak. In Mojito, nagerechten, bij fruit of als thee. BIESLOOK: voor soepen, vlees-, vis- en…

read more

seizoen 2015 is begonnen

Wij zijn begonnen aan onze 3de seizoen Rawijs. Wortel, radijs en spinazie zijn reeds gezaaid in de serre. Op een verwarmde tafel komen de jonge scheutjes van broccoli, bloemkool, rode biet en zomerprei reeds kijken. Wil je Rawijs meebeleven? Zin in zelfgeoogste groenten van Rawijs? 18 april zijn we aanwezig op de Hoeve- en Bloemenmarkt…

read more

Spruitjes

Spruitjes zijn een wintergroente, veel mensen eten ze het liefst als er een keer “de vorst overheen is gegaan”, dan zijn de zetmelen omgezet in suikers. Spruiten groeien in de bladoksel van de spruitkool dicht tegen de stam en kunnen goed tegen de vorst. De spruiten afbreken en de vuile blaadjes verwijderen. Dit is een…

read more

Witloof

Hoe zit dat nu met witloof? Dat ziet er niet wit uit, als het in de zomer op het veld staat. Die vraag komt soms en is niet verwonderlijk. De teelt van witloof is behoorlijk ingewikkeld. Je moet eerst en vooral biologische cichoreiwortels kweken, zaaien in mei op stikstofarme grond. De wortels worden dan vanaf…

read more

Erwten

Erwten zijn eenjarige planten met broze stengels voorzien van hechtranken. De peulen bevatten tot 10 zaden, de erwten, die we eten. Er zijn verschillende soorten erwten: Doperwten: hebben een perkamentachtig vlies in de peul waardoor die te hard is om op te eten, daarom worden de erwten uit de peul gedopt. Eerste vroege Mei, Senator….

read more